Günlük hayatta herkesin bazı konularda takıntıları, evhamları veya endişeleri olabilir. Birçok insan bunlara baş edebilir ve yaşamını etkilemesine izin vermez. Fakat bazı kişiler doğru olmadığını bildiği halde takıntı oluşturabilir. Bu durumda da obsesif kompulsif bozukluk gündeme gelir.
Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedir?
Obsesif Kompulsif Bozukluk takıntılı düşüncelerin günlük hayatı ve yaşam aktivitelerini etkileyecek seviyeye gelmesiyle oluşan ruhsal bir hastalıktır. Bu hastalık takıntılı düşünce ve dürtüler manasına da gelen obsesyon ile yenileyici zihinsel eylem, davranışlar yani kompulsiyon davranışların bir araya gelmesiyle oluşur. Kişinin zihninden uzaklaştıramadığı fikir, düşünce ya da dürtüler kişinin isteği dışında gelişerek bunları mantık dışı olarak değerlendirse dahi düşünmekten kendini alamadığından yoğun sıkıntı yaşayarak huzursuz olur. Bu huzursuzluğu ve sıkıntıyı ortadan kaldırmak için de yineleyici davranış ve eylemler geliştirir.
Takıntı hastalığı olarak da bilinen obsesif kompulsif bozukluk hemen her yaşta görülebilir. Erkeklerde erken yaşlarda oluşmakla birlikte kadınlarda ise daha sık görülmektedir. Son yıllarda görülme oranı artmıştır ve her yüz kişiden iki ya da üçünde takıntı durumuna rastlanmaktadır.
Obsesif Kompulsif Belirtileri
Obsesif kompulsif bozukluk psikolog yardımı gerektiren bir durumdur. Hastalığın belirtileri ise oldukça değişkendir. Bu noktada akla psikolojide takıntı nedir sorusu da gelir. Takıntı, kişinin aslında öyle olmadığını bildiği ya da mantıksız olduğunu düşündüğü halde eylemlerine yön verememesidir. En yaygın obsesif kompulsif belirtileri şunlardır:
- Sürekli güven ihtiyacı ve aşırı kuşku,
- Simetri, düzen ve kusursuzluk dürtüsü,
- Sosyal açıdan kabul edilemez bir davranış yapma korkusu, rezil olma korkusu,
- Hata yapma korkusu,
- Küçük düşeceği korkusu,
- Başkasına zarar verme korkusu,
- Mikrop ya da pislik bulaşma korkusu,
- Günahkar düşünmekten korkma,
- El sıkışmama,
- Kapı tokmağını tutmama,
- Tekrar tekrar ellerini yıkama,
- Tekrar tekrar duş alma,
- Değerli olmayan nesneleri toplama,
- Yapılacak işleri belli bir sıraya koyarak ya da belli bir sayıda yapma,
- Akıldan çıkmayan kelime ya da düşüncelere takılıp kalma,
- Yemeklerini belli bir sıraya göre tüketme,
- Kişisel eşyalarını ya da evindeki eşyaları belli bir şekilde düzenleme,
- Rutin işlerini yaparken içinden ya da sesli sürekli sayı sayma,
- Ocak, ütü, kilit, elektrik gibi kapanması gereken eşyaları sürekli kontrol etme.
Obsesif Kompulsif Bozukluğun Nedenleri
Takıntılarla başa çıkma önemli bir meseledir. Obsesif kompulsif bozukluğun nedeni tam olarak bilinmese de biyolojik, evrensel ve çevresel faktörlerin hastalığın gelişiminde önemli rol oynadığı kabul edilmektedir.
Çevresel faktörler obsesif kompulsif bozuklukta etkili olabilmektedir. Kişinin sosyal ve aile çevresinde yaşadığı stres, hastalığı tetikleyebilmektedir. Cinsel taciz, fiziksel şiddet gibi birçok travma, taşınma, kişinin yaşamını kökten değiştiren evlilik, çocuk sahibi olma gibi faktörler obsesif kompulsif nedenleri olabilir.
Biyolojik faktörler de obsesif kompulsifbozukluk yaşayan bireylerde etkili olabilir. Karmaşık bir yapıya sahip olan beyin normal fonksiyonlarını devam ettirebilmek için nöron adlı sinir hücrelerini kullanır. Nöronların birbiriyle iletişimi sırasındaki yetersizlikler obsesif kompulsif gelişim sebebi olabilir.
Obsesif kompulsif bozukluğun nedeni tam olarak bilinmese de biyolojik, evrensel ve çevresel faktörlerin hastalığın gelişiminde önemli rol oynadığı kabul edilmektedir.
Obsesif Kompulsif Tedavisi
Obsesif kompulsif bozukluk tedavi yöntemleri ile tedavi edilebilen bir hastalıktır. Hastalığın teşhisi için bir laboratuvar testi söz konusu olmayıp Uzman hekim tarafından hasta davranışları izlenir, belirtileri değerlendirilerek teşhis konulur. Obsesif kompulsif bozukluk terapisi ile tedavi uygulanır. Erken teşhis tedavinin başarısında önemli bir etkendir. İlaç tedavisiyle bireysel terapi birlikte gidebilir. Birçok kişide bu şekilde yürütülmektedir.
Obsesif kompulsif bozukluk Ankara genelinde Uzman Psikolog Müge Gürsay ile yüz yüze terapi için Ankara Tunalı Sedir Psikoloji Merkezinde veya çevrimiçi terapi tercih edenler için online terapi ile destek vermektedir. Ücretsiz Ön Görüşme desteği ile Ankara Çankaya psikolog ihtiyaçlarınız için iletişime geçebilir, bilişsel davranışçı terapi gibi farklı terapi yöntemlerimizden size uygun olanla terapi desteği alabilir ve tedavi noktasında aradığınız desteği bulabilirsiniz.